Перехід України до парламентсько-президентської форми правління

Коли йдеться про політичну реформу, яку Президент України оголосив 24 серпня року в Зверненні до народу України з нагоди Дня Незалежності, то насамперед йдеться про передачу частини повноважень Президента парламенту і Уряду. Пропозиція полягає в тому, щоб саме Верховна Pада формувала Кабінет Міністрів.

Крім того, Президент пропонує пропорційну систему виборів, – таку, яка б гарантувала, щоб переможець наступних виборів був дійсно переможцем, з усіма належними йому правами.

Ясна річ, щоб реалізувати ці зміни, будуть потрібні зміни у Конституції, а щоб це зробити – потрібно мати більшість у 2/3 голосів у Верховній Раді. Дехто говорить, що на сучасному етапі без “Нашої України” цього не вдасться досягти. Але я вам скажу: такі зміни можна провести і без “Нашої України“. Комуністи і соціалісти останніми роками постійно домагалися зміни системи влади і боролися за передачу повноважень Президента парламенту. Якщо вони і надалі будуть цього домагатися, а на Варшавській конференції Олександр Мороз про це говорив, то такі зміни будуть можливі. Правду кажучи, Олександр Мороз також сказав, що Леонід Кучма тільки декларує бажання змін, але забув додати, що Президент, не чекаючи змін у Конституції, вже запропонував парламентській більшості сформувати уряд, хоча сьогодні це є виключно його прерогативою. Тому гадаю, що сьогодні голосів комуністів і соціалістів вистачить, щоб внести зміни до Конституції. І що це реально зробити. Навіть без “Нашої України”. Цікаво тільки, яким чином вони висловлять свій протест, оскільки на вибори вони йшли, власне, з лозунгом зміни системи влади.

Щодо подальшого розвитку сценарію, то я можу говорити тільки про ту владу, яку я представляю. Президент надалі буде здійснювати керівництво країною. Він був обраний шляхом загальних виборів до 2004 року. Є всі підстави, щоб він міг реалізувати власну політику. Президент буде також і надалі прагнути діалогу і компромісу з усіма політичними силами.

Leave a Reply

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *