Заява Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) щодо проблем мовної політики в Україні

Голова СДПУ(О ) Медведчук Віктор Володимирович

Під час телевізійної зустрічі зі студентами 11 листопада Президент Віктор Ющенко зробив ряд заяв щодо мовних проблем в Україні. Він назвав вибір мови спілкування фундаментальним правом людини, заявив про намір держави уважно ставитися до позиції східних регіонів у цьому питанні й пообіцяв, що російські школи й вузи не будуть закриватися й перекладатися українською мовою.

Наша партія систематично й послідовно захищає мовні права громадян, насамперед російськомовних, які складають величезну частину населення України. Тому ми вітаємо ці заяви Президента й закликаємо його підтвердити їх реальними діями. Хочемо також звернути увагу Президента на те, що сьогодні вже недостатньо припинення політики дерусифікації школи, яка проводилася систематично. В результаті її проведення в половині регіонів України майже не залишилося російських шкіл, і тепер необхідно говорити про їхнє відновлення. Дії влади останніми місяцями, спрямовані на обмеження прав російськомовного населення, ми розцінюємо як відкриту дискримінацію російської мови.

Наша партія неодноразово звертала увагу на дискримінаційні кроки нинішньої влади стосовно російськомовних громадян. Одним з прикладів таких кроків можуть служити дії Нацради по телебаченню й радіомовленню з максимального витиснення російської мови з ефіру, включаючи обов’язкове дублювання фільмів і передач російською мовою. Пропрезидентськими силами на розгляд Верховної Ради представлено законопроект, що закріплює це положення законодавчо. Саме такий характер носить і обмеження мовних прав громадян у прийнятих знову кодексах судочинства України, і спроба переорієнтації законодавства про мови на завдання обов’язкового використання української мови в усіх публічних сферах. У групі народних депутатів, які внесли вищевказаний законопроект, є й Голова Верховної Ради.

Голосно декларуючи про недопущення розколу українського суспільства, влада своїми діями створює напруженість, коли одні громадяни України протиставляються іншим за мовною ознакою. Ці бездумні дії влади приводять до того, що один одному протиставляються цілі регіони, чим користуються деякі неохайні політики й політичні сили, які розігрують націоналістичну карту.

Сьогодні метою всіх демократичних сил країни повинен стати перехід від декларацій до реального рішення проблем, які накопичилися в Україні, у зв’язку з забезпеченням мовних прав громадян. Програма відповідних дій повинна розроблятися за участю представників всіх галузей влади й зацікавлених сторін.

Тому СДПУ(О) підтримує ініціативу громад російської культури в Україні й виступає за проведення найближчим часом «круглого столу» з метою розробки плану якнайшвидшого врегулювання мовної проблеми. На нашу думку, такий «круглий стіл» повинен відбуватися за участю представників організацій російськомовної громадськості, Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради й лідерів парламентських фракцій.

Leave a Reply

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *